Dyplomacja wobec problematyki ochrony środowiska naturalnego w świetle wypowiedzi Jana Pawła II i Benedykta XVI - Makowski, Paweł Adam (Teologia i Moralność, 2016)
Środowisko naturalne we współczesnym świecie podlega coraz większej degradacji. Sytuacja ta skłania do podjęcia działań nie tylko w skali lokalnej czy regionalnej, ale także międzynarodowej. Na poziomie międzynarodowym istotną rolę odgrywa dyplomacja, która angażując się w działania na rzecz ochrony środowiska naturalnego, może zapobiec wielu kataklizmom. Stąd tak ważne jest podjęcie refleksji w tym zakresie, aby odnaleźć drogi prowadzące do skutecznej ochrony środowiska naturalnego. Celem niniejszej publikacji jest ukazanie nauczania Jana Pawła II i Benedykta XVI skierowanego do dyplomatów w zakresie środowiska naturalnego oraz przedstawienie wymiaru normatywnego tego nauczania.