Mass media zamiast psychologa? Rola środków społecznego przekazu w zmniejszaniu stresu w sytuacjach zagrożenia - Mydlarska, Joanna (Teologia i Moralność, 2016)
Artykuł akcentuje rolę mediów masowych w kontekście utrzymania dobrostanu psychicznego uczestników i obserwatorów sytuacji zagrożenia o charakterze niejednostkowym. Podkreślony jest potencjał mediów masowych w zmniejszaniu stresu u uczestników i obserwatorów sytuacji zagrożenia. U około 70% uczestników sytuacji zagrażających życiu stres osiąga poziom utrudniający planowanie czy racjonalne działania. Naturalnie pojawiające się w tej sytuacji reakcje, takie jak: panika, brak zachowania zasad bezpieczeństwa lub inne nieskoordynowane działania, mogą zostać złagodzone poprzez rzetelne i systematyczne informowanie społeczności o naturze zagrożenia i sposobach przeciwdziałania im. Większość uczestników katastrofy w momencie jej wystąpienia ma poczucie zagubienia i bezradności i potrzebuje głównie informacji ułatwiającej zapewnienie przeżycia, zwiększenie poczucia bezpieczeństwa i własnego wpływu na sytuację oraz zwiększenia szans na odnalezienie bliskich. Choć wydaje się, że rola mediów masowych jako pomagających w radzeniu sobie ze stresem jest sprzeczna z główną ideą działania mediów masowych w Polsce, dążeniem do sensacyjności, pozostaje nam kibicować dobrym przykładom z praktyki i mieć nadzieję, że wzrastać będzie świadomość tej doniosłej mediów masowych.