Tajemnica spowiedzi świętej - Derdziuk, Andrzej (Teologia i Moralność, 2016)
Artykuł podejmuje kwestię tajemnicy spowiedzi rozpatrywanej od strony jej służenia dobru duchowemu penitenta oraz zasad, którymi powinien kierować się spowiednik. Motywem zachowywania tajemnicy spowiedzi jest dobre imię penitenta i jego poczucie bezpieczeństwa w konfesjonale oraz zachowanie prawa kościelnego stojącego na straży świętości sakramentu. Zakres treści tajemnicy spowiedzi obejmuje zarówno grzechy, jak i okoliczności będące przedmiotem wyznania w sakramentalnym spotkaniu. Zdrada tajemnicy spowiedzi może zachodzić wprost lub pośrednio i w obu formach wyrządza krzywdę penitentowi i społeczności eklezjalnej. Nowym zagadnieniem teologicznomoralnym jest niebezpieczeństwo naruszenia tajemnicy w spowiedzi na odległość, szczególnie z użyciem mediów elektronicznych.