Teologalna cnota miłości w kształtowaniu rodzin - Walaszek, Łukasz (Teologia i Moralność, 2016)
Zaprezentowane w artykule treści ukazują rolę i znaczenie rodziny w kształtowaniu teologalnej cnoty miłości. W pierwszej części artykułu przedstawiono krótką analizę współczesnego świata i jego wpływ na rodzinę. Następnie podjęto problematykę rozumienia cnoty miłości i jej rolę w konstruowaniu poszczególnych postaw w rodzinie. W pozostałych częściach pracy przedstawiono integralną wizję człowieka rozumianego jako struktura cielesno-psychiczno-duchowa. To pozwoliło na przestawienie modelu wychowania rodzinnego opartego na teologalnej cnocie miłości. Artykuł nie wyczerpuje całości zagadnienia, ale może stanowić punkt wyjścia do bardziej szczegółowych opracowań w zakresie roli teologalnej cnoty miłości w kształtowaniu zasad wychowania ku miłości w środowisku rodzinnym.