Edukacja seksualna jako wychowanie do miłości. Niezmienne pryncypia i nowe wyzwania w świetle Amoris laetitia 259-290 - Olczyk, Maciej (Teologia i Moralność, 2018)
Zagadnienie edukacji seksualnej wzbudza w przestrzeni publicznej żywe dyskusje i polemiki. W adhortacji Amoris laetitia papież Franciszek zachęca do pogłębionej refleksji nad tym zagadnieniem w świetle pryncypiów wychowawczych inspirowanych mądrością Ewangelii. Autor artykułu przypomina sformułowane przez papieża pryncypia afirmacji godności osoby oraz kształtowania odpowiedzialnej wolności dzięki uformowanemu sumieniu i sprawnościom moralnym, a także zasady powściągliwości i czystości. Są one niezbędne do tego, aby zmierzyć się z aktualnymi wyzwaniami edukacji, do których należą m. in. właściwa formacja moralna, problem banalizacji płciowości czy ideologia gender.