Wpływ zjawisk ekonomicznych na zaburzenia procesów informowania o działaniu i skuteczności antykoncepcji hormonalnej - Zimniewicz, Natalia (Teologia i Moralność, 2019)
Kiedy papież Paweł VI w encyklice Humanae vitae odrzucił poparcie dla nowych produktów antykoncepcji hormonalnej, wzbudziło to niezrozumienie w wielu kręgach, także wewnątrz Kościoła katolickiego. Po latach wychodzą jednak na jaw nowe fakty, których znaczenie rozumie się dziś lepiej niż przed laty. W 1965 roku zmieniono definicję ciąży na taką, która ukrywa wczesnoporonny charakter tych substancji. Na podstawie współczesnych badań okazuje się, że przez ponad 50 lat oszukiwano opinię publiczną na temat prawdziwego działania antykoncepcji hormonalnej. Zamęt informacyjny w przestrzeni publicznej wokół tej sprawy jest ogromny. Badanie przeprowadzone w Polskim społeczeństwie przez Centrum Badania Opinii Społecznej w 20014 roku wykazało ogromną nieświadomość Polaków na temat prawdziwego działania antykoncepcji hormonalnej. Okazuje się, że doprowadzono do milionów wczesnych poronień bez zgody i wiedzy kobiet. Zrealizowały to liczne grupy interesu zainteresowane finansowo tym, aby prawda nie była powszechnie znana. Do środowisk biorących udział w tym oszustwie należą czołowi przedstawiciele mediów mainstreamowych, lekarzy ginekologów, farmaceutów, środowisk akademickich, działaczy politycznych, społecznych, ludzi związanych ze światem kultury i przemysłem rozrywkowym. Konieczne są zmiany w prawie, które będą chronić obywateli przed nieuczciwymi praktykami rynkowymi w zakresie konfliktu interesów i korupcji.