(Nie)dopuszczalne ograniczanie liczby potomstwa? Refleksja o aborcji w świadomości społecznej Polaków (na podstawie badań opinii publicznej) - Gębka, Mikołaj (Teologia i Moralność, 2019)
Streszczenie: Encyklika Humanae vitae wśród niedozwolonych form ograniczania liczby potomstwa wymienia m. in. aborcję. Od 1993 roku w Polsce aborcja jest legalna wyłącznie w 3 sytuacjach: ciąży będącej wynikiem czynu zabronionego, zagrożenia życia i/lub zdrowia matki, dużego prawdopodobieństwa wady/choroby płodu. Badania opinii publicznej (od lat dziewięćdziesiątych do chwili obecnej) pokazują, że o ile Polacy przeciwni są powszechnej dostępności aborcji (traktowania jej jako narzędzia kształtowania liczby potomstwa), o tyle skłonni są akceptować aborcję w sytuacjach dopuszczanych przez prawo (zwłaszcza w przypadku czynu zabronionego i zagrożenia życia/zdrowia matki).