Prawda w Internecie. Czy katolickie portale internetowe manipulują informacjami? - Sobkowiak, Sebastian (Teologia i Moralność, 2019)
Artykuł traktuje o manipulacji w mediach. Intencją autora było zbadanie czy katolickie portale internetowe manipulują prawdą w publikowanych artykułach. W tym celu przybliżono naukę Kościoła na temat mediów, przedstawiono sposoby i techniki manipulacji oraz skonfrontowano z tymi tezami sposób przekazu wiadomości w katolickich mediach. Z przeprowadzonych badań wyniknęło, że wspomniane portale jedynie starają się o atrakcyjność treści, pozostają jednak w zgodzie z nauczaniem Magisterium i prawdą przedstawianych wydarzeń.