Święty Józef jako patron i opiekun życia w kazaniach biskupa Stanisława Napierały - Kwiatkowski, Dariusz (Teologia i Moralność, 2019)
Artykuł przedstawia św. Józefa jako patrona rodzin i opiekuna życia od poczęcia aż do naturalnej śmierci w nauczaniu Księdza Biskupa Stanisława Napierały – pierwszego biskupa Diecezji Kaliskiej. Temat rodziny i obrony życia był jednym z najważniejszych wątków w przepowiadaniu biskupa Napierały. W swoich homiliach podkreślał, że prawdziwą rodzinę tworzą tylko mężczyzna i kobieta. Ta rodzina jest podstawową komórką i fundamentem istnienia każdej ludzkiej społeczności. Jako wzór dla chrześcijańskich rodzin stawiał Świętą Rodzinę z Nazaretu. Relacje łączące Józefa z Maryją i Jezusem są ponadczasowe i wciąż aktualne. Biskup Kaliski widział też konkretne zagrożenia dla współczesnych rodzin: kryzys ojcostwa, egoizm, rozwody, prawo stanowione przeciw rodzinie jako instytucji społecznej. W swoim nauczaniu bardzo często podejmował temat obrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci. Ukazywał kłamstwa aborcji i eutanazji. Jako opiekuna obrony życia przedstawiał św. Józefa, który również ochraniał Świętą Rodzinę przed niebezpieczeństwami i dziś, jako patron Kościoła, czuwa nad życiem człowieka od narodzenia aż do naturalnej śmierci.