Specyfika form i praktyk religijnych społeczności afroamerykańskiej wyzwaniem pastoralnym dla amerykańskiego Kościoła katolickiego - Kłos - Skrzypczak, Aleksandra (Teologia i Moralność, 2019)
Prawie 3 miliony wiernych amerykańskiego Kościoła to przedstawiciele afroamerykańskiej grupy etnicznej. Społeczność tą, doświadczoną latami ucisku i niewoli, cechuje nie tylko gorliwa wiara, ale również ekspresja i radość w doświadczaniu Boga. Mocne przywiązanie do tradycji stanowi dla amerykańskich biskupów nie lada wyzwanie, by pielęgnując wartości kulturowe, nie zatracić uniwersalistycznego ducha Kościoła.