Chrzest podstawą konsekracji wtórnej - Bujarski, Tomasz (Teologia i Moralność, 2015)
Publikacja przedstawia dostępne dokumenty Kościoła Powszechnego oraz refleksję autora na temat omawianych konsekracji: pierwotnej i wtórnej. Rok Życia Konsekrowanego, który przeżywamy w całym Kościele, stał się doskonałą okazją do rozważań na ten temat. Autor w pracy omawia, nie tylko istniejące formy konsekracji, ale przede wszystkim szczególną kontynuację występującą między nimi. Schemat pracy uwzględnia specyficzny podział na aspekty teologiczne, występujące w każdej z omawianych konsekracji, mianowicie: aspekt trynitarny, paschalny, eklezjalny, apostolski, eschatologiczny. rowskiego OSB/EC.