Wolontariat jak forma świadectwa ludzi ochrzczonych. - Olczyk, Maciej (Teologia i Moralność, 2015)
Analiza fenomenu wolontariatu podjęta w perspektywie chrześcijańskiej wiary pozwala na jego teologiczną interpretację. Odkrywamy w ten sposób naczelną i konstytutywną zasadę wolontariatu: miłość przeżywaną w kontekście społecznym. Wiara, która działa przez miłość, ubogacona nadprzyrodzoną nadzieją jest niezawodną gwarancją skuteczności ochotników poświęcających się dla innych. W ten sposób wolontariat chrześcijański objawia się jako specyficzna droga manifestacji życia teologalnego mającego swój początek w chrzcie świętym.