Aktualność pedagogiki świętorodzinnej w procesie wychowania - Pryba, Andrzej (Teologia i Moralność, 2020)
Artykuł podejmuje zagadnienie pedagogiki świętorodzinnej, która jest ściśle związana ze Zgromadzeniem Misjonarzy Świętej Rodziny i jego założycielem, sługą Bożym, ks. Janem Berthier MS. Stąd też artykuł przedstawia najpierw sylwetkę Założyciela Dzieła Świętej Rodziny, następnie prezentuje strategię wychowawczą i sposoby jej realizacji. W dalszej części analiz zostały ukazane aktualne, praktyczne aplikacje pedagogiki świętorodzinnej w ramach działalności Zgromadzenia Misjonarzy Świętej Rodziny w polskiej rzeczywistości.