WYKORZYSTANIE DUCHOWOŚCI W DIAGNOZIE I INTERWENCJACH - Farkas, Kathleen (Teologia i Moralność, 2020)
Artykuł ten adresowany jest do osób zaangażowanych w pracę kliniczną albo duszpasterską z jednostkami doświadczającymi kryzysu. Autorka analizuje zastaną literaturę dotyczącą wykorzystania duchowości w diagnozie i interwencjach po to, by przedstawić proste narzędzia pozwalające na uwzględnienie duchowości w pracy z osobami w kryzysie. Przedstawia przegląd aspektów duchowości i religijności, które mogą być wykorzystane w radzeniu sobie ze stresem i sytuacjami kryzysowymi. Podaje także przykłady sposobów włączenia praktyk duchowych do relacji między zawodowym pomagaczem a klientem. Oprócz korzyści, wskazuje także na trudności w uwzględnianiu duchowości w pracy klinicznej oraz ryzyko związane z tym procesem.