Edukacja seksualna – czy rzeczywiście ślepa na płeć? - Bortkiewicz, Paweł (Teologia i Moralność, 2014)
Artykuł dotyczy aspektu moralno-pedagogicznego w ideologii gender. Teoria płci kulturowej promuje się jako nauka opisowa dotycząca kulturowych ról płci, a zarazem jako projekt edukacji równościowej. W związku z tym dokonuje radykalnej krytyki aktualnych propozycji edukacyjnych, wskazując na ich charakter treningu uległości. Artykuł w znacznej części polemizuje z tą krytyką, wskazując na istotne elementy propozycji edukacji genderowej, Jej sednem jest propozycja równości, która dokonuje się kosztem totalnego zakwestionowania i zanegowania tożsamości. Na tym tle przypomniany zostaje - w zarysie - walor równości i tożsamości proponowany w chrześcijańskiej antropologii.