Polska rodzina katolicka a rozwój społeczeństwa obywatelskiego. Uwagi na marginesie raportu Rodzina bogactwem (dobrem) dla społeczeństwa. - Pryba, Andrzej (Teologia i Moralność, 2014)
Punktem wyjścia do analiz tego artykułu są badania socjologiczne przeprowadzone przez Diecezjalne Duszpasterstwa Rodzin w Polsce pt.: Obraz rodziny polskiej jako instytucji społecznej w świetle badań empirycznych (2011-2012). Celem tych badań było odpowiedzenie na pytanie: na ile współczesna rodzina jest (dobrem) bogactwem dla społeczeństwa. Najpierw podjęto próbę zdefiniowania pojęcia rodzina oraz społeczeństwa obywatelskiego. Następnie, na podstawie materiału zebranego podczas przeprowadzonych badań, ukazano obraz współczesnej rodziny polskiej. Okazało się, że rodzina polska ma świadomość tego, iż jest bogactwem (dobrem) dla społeczeństwa. Próbuje się ona włączyć w rozwój społeczeństwa obywatelskiego. Przeszkodą na tej drodze jest jednak aktualna polityka władz, które są postrzegane przez badane rodziny jako mało skuteczne w działaniach na rzecz rozwoju kraju. Rodziny te nie wierzą w efektywność działań samoorganizującego się społeczeństwa obywatelskiego na podstawie zasady pomocniczości.