Rodzina wielodzietna w przestrzeni publicznej. Przykład wdrożenia Karty Dużej Rodziny. - Przeperski, Jarosław (Teologia i Moralność, 2014)
Artykuł podejmuje problematykę Karty Dużej Rodziny (KDR), jako jednego z rozwiązań o charakterze komplementarnym, łączącym obszar polityki prorodzinnej i społecznej. Mechanizmy warunkujące efektywność oddziaływania instrumentu ujęte zostały w kontekście analizy danych demograficznych, względem oczekiwań społecznych klientów, wyrażonych za pomocą pojęcia empowermentu. W kontekście materiału źródłowego zaproponowano nową definicję karty, wskazano na jej historię oraz sposób wdrażania. Instruktywny pozostaje tu przykład Torunia, jako jedynego miasta w Polsce na terenie którego obsługa KDR zlecona została organizacji z sektora pozarządowego. Aspekt ten oddają wyniki badan ewaluacyjnych, obrazujących relacje pomiędzy sferą oczekiwań a wskaźnikiem zadowolenia klientów programu KDR.