Godność osoby ludzkiej fundamentalną wartością dyplomacji w nauczaniu Jana Pawła II. - Makowski, Paweł Adam (Teologia i Moralność, 2014)
Jan Paweł II naucza, że we współczesnym świecie istnieje potrzeba poszanowania godności osoby ludzkiej, która nie maleje z upływem czasu, lecz jest coraz bardziej aktualna, szczególnie w kontekście postępu nauki czy techniki. Tymczasem niekontrolowany rozwój postępu może stanowić realne zagrożenie, dla samego człowieka poprzez obrazę jego godności z powodu: emigracji, uchodźctwa, głodu, niedożywienia, a także ubóstwa, co można uznać za podstawowe zagrożenia dla człowieka i ładu międzynarodowego. W gruncie rzeczy godność osoby ludzkiej domaga się podjęcia takich działań, które będą miały na celu jej ochronę i zarazem rozwój. Dlatego rosnąca świadomość miejsca i roli godności osoby ludzkiej, powinna być sercem wspólnego światowego dziedzictwa religijnego, kulturowego oraz prawnego. Refleksja na temat godności osoby ludzkiej w nauczaniu Jana Pawła II ukazuje, że widzi on jej różnorakie zagrożenia, ale przede wszystkim wyraża przekonanie, że godność osoby ludzkiej stanowi podstawową wartość dla egzystencji jednostki i społeczeństwa. Broniąc jej odważnie, ukazuje zadania państwa i granice demokracji. Jego wypowiedzi na temat godności winny stać się programem nie tylko dla katolików, lecz także dla ludzi dobrej woli, a szczególnie dla dyplomatów i osób odpowiedzialnych za losy całego świata. Dlatego w swoim nauczaniu do dyplomatów niestrudzenie prawdę tę przypomina.