Sprzeciw sumienia wobec wyzwań współczesnego zarządzania. - Kietliński, Krzysztof (Teologia i Moralność, 2013)
Człowiek potrzebuje żyć i pracować zgodnie z pewnymi zasadami i wartościami, w  harmonii ze swoim sumieniem. Wyraża sprzeciw sumienia w wypadku działań naruszających jego godność. Należy podkreślić, że prawo sumienia jest nadrzędne wobec prawa stanowionego. Natomiast sprzeciw człowieka w organizacji jest reakcją jego sumienia na praktyki niezgodne z misją przedsiębiorstwa. Dlatego jakość organizacji przejawiająca się w jej celu i funkcjach powinna być weryfikowana przez standardy etyczne.