Młodzież w świecie uprzedmiotowionej seksualności. Wyzwanie moralno-duszpasterskie dla Kościoła - Szczodry, Marcin (Teologia i Moralność, 2020)
Sfera seksualna jest ważną sferą życia, a czas młodości to czas odkrywania jej tajników, uczenia się jej, integrowania w kontekście całej osobowości. Seksualność człowieka, jako dar wpisany w naturę stworzenia, jest czymś dobrym i chcianym przez Stwórcę. Zadaniem Kościoła jest ukazywać piękno tego daru i przedstawiać światu chrześcijańską wizję seksualności, która człowieka nie ogranicza i nie zubaża, ale wydobywa z niego to, co najwartościowsze. Artykuł jest próbą podjęcia istotnego pytania o kontekst kulturowy, społeczny, cywilizacyjny, w którym odbywa się nauczanie Kościoła. Na podstawie najnowszych badań socjologicznych ukazano obraz współczesnego pokolenia polskiej młodzieży oraz jej świat wartości. Przedstawiono wybrane zjawiska we współczesnej kulturze, w których widoczne jest uprzedmiotowienie ludzkiej seksualności. Naszkicowano wyzwania, przed jakimi stoi Kościół, chcący wejść w świat młodych, wskazując, na co powinien zwrócić uwagę w swojej praktyce duszpastersko-moralnej.