O adekwatną teologię moralną na nasze czasy - Derdziuk, Andrzej (Teologia i Moralność, 2020)
Obecny stan teologii moralnej w Polsce nosi pewne znamiona kryzysu, gdyż zimniejsza się liczba studentów nauk teologicznych i słabnie wiara, która może uskrzydlać czytelne świadectwo teologów. Postępujący proces sekularyzacji staje się zarazem wyzwaniem do głębszej interpretacji współczesnej kultury i znajdowania nowego sposobu i języka przekazu treści ewangelicznych. Papież Franciszek podkreślił, że studia teologiczne „stanowią rodzaj opatrznościowego laboratorium kulturowego, w którym Kościół dokonuje performatywnej interpretacji rzeczywistości, która wypływa z wydarzenia Jezusa Chrystusa i która karmi się darami mądrości i wiedzy, jakimi Duch Święty ubogaca w różnych formach cały lud Boży”. Właściwe zidentyfikowanie adresatów orędzia moralnego Kościoła pozwoli na lepsze dostosowanie form nauczania. Teologia ma służyć Ludowi Bożemu w głębszym przeżywaniu wiary i zabierać glos w toczącej się debacie publicznej w celu wyjaśniania stanowiska Kościoła i argumentowania prawd moralnych. W tym celu trzeba też używać nowych mediów, które pozwoli dotrzeć do szerszej grupy odbiorców.