Naturalna regulacja poczęć wyrazem odpowiedzialnego rodzicielstwa. Interdyscyplinarna argumentacja o. Karola Meissnera w Memoriale Krakowskim - Olczyk, Maciej (Teologia i Moralność, 2021)
Artykuł przypomina doniosły wkład o. Karola Meissnera w sformułowanie argumentacji na rzecz promocji metod naturalnej regulacji poczęć w kontekście przygotowań do opublikowania encykliki Humanae vitae. Argumentacja ta została zaprezentowana w dokumencie znanym jako Memoriał Krakowski, który został opracowany z inicjatywy Karola Wojtyły przez środowisko krakowskich teologów, etyków i lekarzy. Wartością tego dokumentu było i jest pod dzień dzisiejszy nie tylko jego personalistyczne ukierunkowanie oraz interdyscyplinarność, ale także wskazanie alternatywy dla działań antykoncepcyjnych w postaci naturalnej regulacji poczęć, za którą przemawiają wyłożone w dokumencie argumenty teologiczne, etyczne oraz medyczne.