Zasady nowej kultury życia - Pryba, Andrzej (Teologia i Moralność, 2021)
Autor artykułu odwołując się do encykliki Jana Pawła II „Evangelium vitae” stawia pytania dotyczące współczesnej kultury ze szczególnym uwzględnieniem kultury życia. Jak współcześnie wprowadzać kulturę życia? Czy jest to możliwe? Pomocą w odpowiedzi na tak postawione pytania były intuicje zawarte w „Ewangelii życia”. Dobra nowina o życiu winna być ciągle głoszona i wysławiana. Poznawszy ją winno jej się służyć.