Penitencjaria Apostolska: Trybunał miłosierdzia w służbie Kościołowi - Nykiel, Krzysztof Józef (Teologia i Moralność, 2015)
W niniejszym artykule autor, Regent Penitencjarii Apostolskiej, przedstawiła najstarszą dykasterię Kurii Rzymskiej, którą jest Penitencjaria Apostolska, jej struktury, kompetencje, działania i sposoby codziennej pracy. Omówiono także kwestię przewinień, które ze względu na ich wagę, są zarezerwowane dla Stolicy Apostolskiej. Zwrócono uwagę, że Trybunał Miłosierdzia w służbie Kościoła opiera się na doświadczeniu wieków historii Kościoła, może być udowodnione, że wszystko dotyczące forum wewnętrznych w Kościele ma nieocenioną wartość. Misją Kościoła jest zbawienie dusz. W tej misji Trybunału Penitencjarii Apostolskiej wkracza w bardzo szczególny sposób.