Sakrament małżeństwa. Znak tego, co niewidzialne, choć realne - Bohdanowicz, Andrzej (Teologia i Moralność, 2011)
Sakramentalna transformacja miłości małżeńskiej nie eliminuje fizycznej relacje między małżonkami, która jest źródłem satysfakcji i szczęścia dla nich, ale przemienia ją w wymiarze duchowym. Małżonkowie mogą nauczyć się kochać, jednak tylko wtedy, gdy uda im się nawiązać intymną więź z Chrystusem. Podstawowym elementem jest afirmacja miłości ukochanej osobie i oferując jej własne zaufanie. Osoba kochająca prawdziwie w miłości nie szuka samozadowolenia, ale ma na celu dobrobyt współmałżonka. Taka postawa powoduje, że ich życie jest prowadzone w głębokiej wierze.