Małżeństwo - drogą świętości. Propozycje Ruchu Equipes Notre-Dame - Pluta, Marek (Teologia i Moralność, 2011)
Celem "Equipe Notre-Dame" jest pomoc parom w obszernym doświadczeniu sakramentu małżeństwa. Pojęcie małżeństwa, które można znaleźć w pismach założyciela - Caffarela - oraz w dokumentach Ruchu, skupiają się na trzech podstawowych zagadnieniach: miłości, sakramencie małżeństwa i świętości. Miłość małżeńska jest podstawą samego małżeństwa, pochodzi od Boga i prowadzi do Boga. Para ludzka jako ostatnie istoty stworzone przez Boga jest zwieńczeniem stworzenia. Są one również pełnym obrazem Boga, gdyż "Bóg jest miłością", a miłość jest relacją interpersonalną. Nie tylko sakramentalne małżeństwo jest obrazem miłości Chrystusa do Kościoła, ale również daje udział w tej miłości. Nierozerwalna jedność małżonków wypływa z sakramentu małżeństwa. Odzwierciedla on nieodłączny związek Chrystusa z Jego Kościołem. Łaska sakramentu małżeństwa nie ogranicza się do transakcji małżeństwa, ale w sposób dynamiczny wypełnia całe życie małżonków. Każdy chrześcijanin, niezależnie od ich statusu, jest powołany do świętości. W "Equipe Notre-Dame" możliwość uświęcenia poprzez małżeństwo jest silnie zaznaczona, a także udoskonalana jest na droga małżonków  do świętości.