Istota argumentacji teologicznej w bioetyce - Muszala, Andrzej (Teologia i Moralność, 2011)
W artykule autor podejmuje kwesti związku między bioetyką i teologią. Pokazuje, jak prawdy teologiczne i dogmatyczne mogą stanowić podstawę refleksji i orzeczeń w sprawach bioetycznych. Ukazane zostłay kwestię problemów bioetycznych w Biblii, przedstawiając niektóre fragmenty Starego i Nowego Testamentu, gdzie można znaleźć nawiązania do ludzkiego życia i śmierci (np Wj 21: 12-32; Job 10: 8- 12, Psalmy, Listy Pawła). Autor postuluje konieczność właściwej egzegezy tekstów biblijnych i ich dokładnej analizy z językowego punktu widzenia. Następnie pokazuje wkład Ojców Kościoła w kwestii rozwiązywania niektórych problemów bioetycznych, podkreślając znakomite refleksy Tertuliana w tej sprawie w swoich traktatach "Apologetic" oraz "O duszy". Następny odnosi się do dogmatycznych prawd, w szczególności takich jak: wiecznego aktu stworzenia Syna przez Ojca i wcielenia Syna Bożego.