Argumentacja bioetyczna w rozumowaniu prawniczym - Królikowski, Michał (Teologia i Moralność, 2011)
Argumentacja etyczna odnosząca się do ochrony życia ludzkiego i godności jest z pewnością obecna w argumentacji prawnej. Ten ostatni rodzaj, szukając wiarygodność, przyjmuje konstrukcje, które są intuicyjne i kulturowo akceptowanych w stanie uzasadnić odpowiedź na powstałe dylematy. Prawo używa argumentacji bioetycznej na różne sposoby. Autor przedstawia trzy podstawowe formy przyjęte przez relacji między prawem a etyką - interpretacja pojęć, figury odpowiedzialności, przebudowy chronionych towarów. Szczegółowe uzasadnienie decyzji prawnych są omawiane jako tło do zagadnień etycznych.