Facylitacja zmian w obszarze psychicznym i duchowym (weryfikacja empiryczna za pomocą warsztatów żywego uczenia) - Szopiński, Józef; Drobot, Paweł (Teologia i Moralność, 2011)
Falicytacja jest przydatnym modelem pedagogicznym, który umożliwia wprowadzenie realnych zmian w procesie nauczania grupowego. Nauczanie koncentruje się na potrzebach i interakcji uczestników w rzeczywistym kontekście sytuacyjnym . Aby krótko scharakteryzować specyfikę tej metody pracy , musimy szanować i brać pod uwagę siłę , doświadczenie, zdolności i możliwości wszystkich uczestników. Celem warsztatów jest pomoc w przezwyciężaniu kryzysów indywidualnych i barier , które stoją na drodze do harmonijnego funkcjonowania w rodzinie i środowisku zawodowym.