Małżeństwo – kryzys czy reaktywacja? - Rymsza, Marek (Teologia i Moralność, 2012)
Artykuł omawia uwarunkowania współczesnego kryzysu małżeństwa jako sytuacji szczególnej polegającej na tym, że kwestionowane są wszystkie konstytutywne cechy małżeństwa: jego trwałość, płodność, publiczny charakter oraz to, że jest związkiem dwojga osób różnej płci. Autor uznaje, że mimo wszystko kryzys można starać się wykorzystać jako szansę rozwojową, i kreśli założenia społecznej reaktywacji małżeństwa, uznając że jest ona zadaniem chrześcijan.