Odpowiedź Kościoła katolickiego na problem wykorzystywania seksualnego osób nieletnich przez duchownych w latach 1984-2022 - Kobyliński, Andrzej (Teologia i Moralność, 2023)
W 2022 r. Papieska Komisja ds. Ochrony Nieletnich stała się integralną częścią Dykasterii Nauki Wiary. W ten sposób została wyrażona wola papieża Franciszka, aby podkreślić znaczenie tych działań, które czynią Kościół katolicki bezpiecznym miejscem dla nieletnich. Głównym celem dociekań podjętych w artykule jest analiza najważniejszych etapów walki z nadużyciami seksualnymi duchownych katolickich w latach 1984-2022 oraz prezentacja wybranych aspektów etyczno-prawnych dramatu wykorzystywania seksualnego dzieci i młodzieży.