Posługa teologów świeckich w Kościele (perspektywa teologiczno-dogmatyczna) - Parzych-Blakiewicz, Katarzyna (Teologia i Moralność, 2022)
W artykule podjęto zagadnienie posługi i tożsamości teologa świeckiego. Ukazanesą one w perspektywie dogmatycznej, utworzonej na koncepcji Kościoła według Vaticanum II. Celem opracowania wybranej kwestii jest uzupełnienie stanu badań, utworzonego z opracowań różnych specjalności, o refleksję teologiczno-systematyczną. Omówiono różnice i podobieństwa między teologiem świeckim a duchownym oraz eklezjalny potencjał posługi teologa świeckiego. Wnioski wskazały na sens tej posługi w działalności Kościoła ad extra. Posługa ta obejmuje dbałość o to, aby we wszystkich sferach ludzkiego życia i działania była realizowana idea królestwa Bożego i Boża wola uświęcenia każdego człowieka.