Powołanie i misja świeckich w nauczaniu Świętego Josemarii Escriva de Balaguer - Waluś, Monika (Teologia i Moralność, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie zarysu duchowości codzienności świeckich w interpretacji świętego prałata Josemarii Escrivy de Balaguer, którego nauczanie stanowi fundament działalności Opus Dei, prowadzącego formację osób świeckich, najczęściej zaangażowanych w pracę zawodową oraz obowiązki rodzinne. Duchowość ta, wspierająca się na Biblii i nauczaniu ojców apostolskich, stanowiła od początku novum w tradycyjnym przekazie duszpasterskim i do dziś okazuje się pomocą dla tysięcy członków i sympatyków Dzieła. Intuicje św. Josemarii Escrivy zostały w pełni potwierdzone przez nauczanie Vaticanum II.