Das allgemeine Priestertum in der Praxis oder die Rolle der Laien in der Kirche. Das lutherische Beispiel - Sojka, Jerzy (Teologia i Moralność, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie sposobów realizacji powszechnego kapłaństwa w Kościele luterańskim w Polsce. Opracowanie w pierwszej części prezentuje podstawy zaangażowania osób nieordynowanych w Kościele Ewangelicko-Augsburskim (Luterańskim) w Polsce w postaci reformacyjnej koncepcji powszechnego kapłaństwa wszystkich wierzących/wszystkich ochrzczonych. W drugiej części omawia zaś praktyczne zaangażowanie osób nieordynowanych w praktyce Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w Polsce w obszarach: indywidualnej pobożności, zarządzania Kościołem, udziału w aktywnościach duszpasterskich i liturgicznych.