Nadzwyczajny Synod Biskupów na temat rodziny Anno Domini 2014. Między wolą Chrystusa i wiarą Kościoła a oczekiwaniami świata - Olczyk, Maciej (Teologia i Moralność, 2017)
Nadzwyczajny Synod Biskupów obradujący w Watykanie w 2014 roku poświęcony był duszpasterskiej trosce o rodzinę. Od samego początku obrad synodu, a nawet jeszcze przed jego rozpoczęciem, towarzyszyła mu spora doza emocji i komentarzy medialnych. Niektóre z nich zaczęły kreować specyficzny klimat wokół synodu, upatrując w nim moment przełomowy, który zmieni dotychczasową dyscyplinę, a może nawet i doktrynę Kościoła dotyczącą małżeństwa i rodziny. Niniejszy artykuł przybliża wypowiadane na łamach wielu mediów oczekiwania świata kierowane pod adresem Kościoła, przypomina toczącą się wokół obrad synodalnych dyskusję, by ostatecznie ukazać oficjalne stanowisko synodu sprecyzowane w dokumencie końcowym Relatio Synodi.