Rola modlitwy w liście Jana Pawła II do rodzin 'Gratissimam sane' - Ciesielski, Remigiusz T. (Teologia i Moralność, 2024)
Celem prezentowanego tekstu jest próba odczytania po 30 latach, od ogłoszenia listu Jana Pawła II Gratissimam sane, tez związanych ze znaczeniem i rolą modlitwy w życiu rodzinnym. Czas ten wydaje się nie dość długim okresem, jednak między rokiem 1994 a 2024 można zaobserwować dynamiczne zmiany czy to powiązane ze szczegółowym wykładem teologii moralnej, czy też z kryzysami, z jakimi mierzy się Kościół katolicki. Modlitwa rozumiana jako akt, który ma swój wymiar osobowy jak i wspólnotowy, a zarazem jakościowy jak i ilościowy, stanowi kategorię, która szybko podlega wspomnianym wyżej przemianom. Przemiany te mają zatem wpływ na sposób odczytywania treści zawartych w Liście Gratissimam sane. W pracy nad tekstem zastosowano metodę desk research, co umożliwiło analizę dostępnych danych wtórnych z literatury naukowej, raportów oraz wyników badań własnych.