Grypsy Łukasza Cieplińskiego jako inspiracja w wychowaniu do wartości w świetle Listu do rodzin 'Gratissimam sane' Jana Pawła II - Gwóźdź, Monika; Juroszek, Weronika (Teologia i Moralność, 2024)
Problematyka artykułu oscyluje wokół biografii Żołnierzy Niezłomnych, które stanowią źródło inspiracji w wychowaniu do wartości. Poddano analizie fragment biografii Łukasza Cieplińskiego, jednego z najbardziej znanych i podziwianych Żołnierzy Niezłomnych, koncentrując się na grypsach pisanych przez niego w ostatnich pięciu miesiącach życia spędzonych w celi śmierci. Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie badawcze: jak wychowywać potomstwo inspirując się grypsami Łukasza Cieplińskiego w świetle wskazówek zawartych w Liście do rodzin Gratissimam sane Jana Pawła II? Zastosowano metodę biografii historyczno-pedagogicznej. Tłem historycznym przeprowadzonych analiz były lata stalinowskie w powojennej Polsce. Analizę prowadzono w oparciu o wskazówki, dotyczące wychowania do małżeństwa i rodzicielstwa, zawarte w Liście do rodzin Gratissimam sane Jana Pawła II. Wnioski: Grypsy Łukasza Cieplińskiego dostarczają inspiracji w wychowaniu do wartości w rodzinie. W procesie tym warto kierować się następującymi zasadami: a) należy wspierać potomstwo w postawie szczerej modlitwy zawierzającej samemu Bogu; b) pracować nad kształtowaniem ciepłej i wspierającej relacji z współmałżonkiem pamiętając, że także dziecko najlepiej rozwija się wtedy, gdy jego rodzice darzą się miłością; c) stawiać dziecku ambitne i realistyczne wymagania w duchu miłości i wiary; d) troszczyć się o rozwój dziecka w kontekście rodziny wielopokoleniowej, gdyż to ona właśnie jest w stanie stworzyć odpowiednie środowisko wychowawcze w sytuacji śmierci lub niewydolności wychowawczej rodzica; e) wychowywać dziecko nie tylko dla dobra rodziny, ale również dla dobra całego narodu. Priorytety Łukasza Cieplińskiego są zgodne z późniejszym nauczaniem Jana Pawła II, ujętym w Liście do rodzin Gratissimam sane, w którym papież podkreśla znaczenie wychowywania dziecka w duchu bliskich relacji międzyosobowych oraz współuczestnictwa w dziedzictwie historyczno-kulturowym narodu.