Prawda jako element doświadczania idei Viktora Emila Frankla - Binnebesel, Józef; Formella, Zbigniew (Teologia i Moralność, 2024)
Umiejętność odróżnienia prawdy od ideologii jest jednym z fundamentalnych wyzwań współczesnego człowieka. Swoista synchronizacja między wymiarem teoretycznym a doświadczeniem własnego życia jest wciąż aktualna, nawet w warunkach „nieludzkich”. Uczy nas tego Wiktor Emil Frankl poprzez sumienne dążenie do prawdy na płaszczyźnie teoretycznej i w świadectwie życia. W artykule omówiono te zagadnienia w świetle logoterapii i tanatopedagogiki.