Związek troski duchowej i przebaczenia u osób duchownych: mediacyjna funkcja współczucia sobie i innym - Półtorak, Magdalena; Krok, Dariusz (Teologia i Moralność, 2024)
Celem projektu było zbadanie potencjalnych związków, występujących między troską duchową, samowspółczuciem, współczuciem wobec innych i przebaczeniem dyspozycyjnym u osób duchownych. Zweryfikowano mediacyjną rolę samowspółczucia i współczucia innym w relacji między troską duchową a dyspozycją do przebaczenia. W badaniu wzięły udział 183 osoby duchowne. Wykorzystano następujące narzędzia: Kwestionariusz Troski Duchowej, Skala Współczucia dla Samego Siebie, Skala Współczucia dla Innych oraz Skala Przebaczenia. Analizy korelacyjne wykazały pozytywne, istotne statystycznie, związki między troską duchową i przebaczeniem dyspozycyjnym, jak również między współczuciem sobie i innym a przebaczeniem i troską duchową. Ponadto, dzięki analizom mediacyjnym, stwierdzono, iż zarówno samowspółczucie, jak i współczucie innym pełniły funkcję mediacyjną w relacji troski duchowej i przebaczenia dyspozycyjnego u osób duchownych.