Spowiedź osób cierpiących na depresję - Wąchol, Grzegorz (Teologia i Moralność, 2024)
Celem artykułu jest prezentacja podstawowych objawów depresji w kontekście sakramentu pokuty i pojednania oraz podanie zaleceń duszpasterskich dla spowiedników wobec osób dotkniętych tym schorzeniem. Specyfika zaburzenia depresyjnego wymaga specjalnego podejścia spowiednika do obciążonego tym problemem penitenta. Dzięki temu sakrament pokuty i pojednania może być przeżywany jako doświadczenie Bożego miłosierdzia, a oprócz tego może mieć również drugorzędne skutki terapeutyczne. Tekst opisuje sposób rozumienia oraz przeżywania sakramentu pokuty i pojednania przez osoby chorujące na depresję, a w dalszej części prezentuje wskazania dla pełniących posługę wobec takich penitentów. Są one odpowiednie zarówno dla korzystających z sakramentu pokuty i pojednania w formie stałego wsparcia duszpasterskiego, jak i pojedynczego spotkania w konfesjonale.