Państwo Izrael: „Pokój jest jedyną opcją” - Homolka, Walter (Teologia i Moralność, 2024)
Po Shoah i powstaniu państwa Izrael kwestia wojny i pokoju stała się dla Żydów prawdziwym dylematem. Masakra dokonana przez palestyńską organizację terrorystyczną Hamas 7 października 2023 r. doprowadziła do zbiorowej (ponownej) traumatyzacji społeczeństwa żydowskiego w Izraelu i na całym świecie. Długoterminowe skutki są nieprzewidywalne, ale już teraz odczuwalne. Na tym tle przedstawiono historię walki Żydów o wojnę i pokój w państwie Izrael, od emancypacji Żydów w Europie, poprzez osadnictwo w Ziemi Izraela i założenie państwa w 1948 r., aż do dnia dzisiejszego: od kwestii sprawiedliwej wojny do wyzwania osiągnięcia sprawiedliwego pokoju.