Wojna przeciwko Amalekowi i problem dualizmu - Oren, Yady (Teologia i Moralność, 2024)
Niniejszy artykuł analizuje strukturę i znaczenie przykazania wymazania pamięci o Amaleku w Biblii i tradycji żydowskiej. Odnoszę się do paradoksu polegającego na tym, że samo przykazanie, by nie pamiętać o Amaleku, sprawia, że Amalek nie zostaje zapomniany i pozostaje w pamięci. Metoda, której używam, polega na zaproponowaniu odczytania biblijnego terminu „wojna o Boga”, który rozszerza znaczenie wojny z wojny historycznej i przykazania religijnego na wojnę teologiczną, która dotyczy kontrastu między monoteizmem a dualizmem. Wniosek jest taki, że wojna przeciwko Amalekowi może być postrzegana jako wojna teodycealna, odnosząca się do dualizmu absolutnego dobra i absolutnego zła. W tym teologicznym sensie, chociaż sam Amalek musi zostać zapomniany, wojna przeciwko Amalekowi musi zostać zapamiętana.