Prześladowania na tle religijnym a problemy społeczno-polityczne w Nigerii – zarys problematyki - Mączka, Ewelina Marta (Teologia i Moralność, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest próba przedstawienia przyczyn prześladowań na tle religijnym w Nigerii, uwzględniając aspekty historyczne i współczesne. Artykuł składa się z trzech części. Pierwsza wprowadza czytelnika w geografię religijną państwa. Druga przedstawia złożone czynniki konfliktów na tle religijnym, natomiast ostatnia dotyczy charakterystyki prześladowań społeczności chrześcijańskiej. W artykule zastosowano następujące metody badawcze: analizę źródeł, analizę treści i metodę porównawczą.