Błędy w katechizacji przyczyną fałszywego obrazu Boga - Jakób, Szymon (Teologia i Moralność, 2024)
Celem artykułu jest zbadanie wpływu błędów w katechizacji na wyobrażenia ludzi o Bogu. Metodologia obejmuje analizę źródeł, przykładów z życia codziennego oraz błędów w katechizacji, które prowadzą do fałszywego obrazu surowego Boga. Wnioski wskazują na konieczność lepszego zrozumienia Głównych prawd wiary i większego uwzględnienia Bożego miłosierdzia w katechizacji. Kluczowa jest współpraca między dogmatykami a katechetykami oraz kontynuacja formacji religijnej dorosłych.