Teatr animacji jako medium Słowa Bożego - Kalbarczyk, Adam (Teologia i Moralność, 2024)
W kościelnej posłudze Słowa ważne miejsce zajmuje teatr, który już dawno na trwałe wpisał się w przestrzeń wiary, tworząc własne formy, określane mianem teatru religijnego, sakralnego, chrześcijańskiego czy liturgicznego. Szczególnie dzisiaj, w naszej „wizualnej” rzeczywistości, powszechnie docenia się jego ewangelizacyjną funkcję, wskazując przede wszystkim na obrazowy język. Ludzie zawsze potrzebowali słowa ożywionego obrazem, świadczy o tym niezwykle barwny język Pisma Świętego. Słowo i obraz, które są w teatrze nośnikami treści, aktywizują słuchacza-widza, pobudzają do wysiłku intelektualnego, osobistego zaangażowania, refleksji nad Słowem Bożym i jego rolą w życiu człowieka, uczą słuchać i pomagają usłyszeć głos Boga, ale też i drugiego człowieka. Stąd teatr jako medium prawdy ewangelijnej może być narzędziem doskonalenia człowieka, przekonuje go o prymacie wartości duchowych, uwrażliwia na prawdę, uczy obiektywności, kreatywności, odpowiedzialności za słowo, odróżniania prawdy od fałszu i dobra od zła. Celem niniejszej pracy jest ukazanie teatru animacji jako atrakcyjnego i pomocnego – zwłaszcza we współczesnym kontekście społeczno-kulturowym – narzędzia głoszenia Słowa Bożego w ramach liturgii i poza nią, jak też sformułowanie postulatów dla teorii i praktyki kościelnego przepowiadania uwzględniającego teatr animacji. W pracy zastosowano analizę treści dokumentów kościelnych i dostępnych publikacji na temat animacji teatralnej, niekiedy metodę komparatywną, jak też syntezę wyników przeprowadzonych badań. Główny wniosek z tych badań brzmi następująco: O ile posługiwanie się formami teatralnymi w głoszeniu Słowa Bożego poza liturgią nie budzi żadnych istotnych zastrzeżeń, o tyle wprowadzanie ich w przestrzeń liturgiczną rodzi pytania, a nawet kontrowersje. Dlatego posiłkowanie się nimi w ramach liturgicznego przepowiadania wymaga przestrzegania przepisów liturgicznych i sformułowania jasnych zasad ich stosowania. Nade wszystko zaś trzeba pamiętać, że liturgia nie jest teatrem, lecz spotkaniem Boga z Jego ludem.