Spowiedź dzieci: niebezpieczeństwo czy pomoc w wychowaniu? - Szpoton, Szczepan (Teologia i Moralność, 2025)
Niniejszy artykuł analizuje rolę spowiedzi dzieci w kontekście wychowania moralnego. Celem pracy jest zbadanie, czy sakrament pokuty i pojednania stanowi pomoc, czy też potencjalne zagrożenie w procesie formacji młodego człowieka. Autor posłużył się metodami analityczną i krytyczną, odwołując się do tradycji Kościoła katolickiego, psychologicznych i pedagogicznych aspektów rozwoju dziecka, roli rodziców i spowiedników, a także wybranych regulacji prawnych. W artykule omówiono m.in. wiek rozeznania dobra i zła, znaczenie doświadczenia religijnego i moralnego w wieku wczesnoszkolnym oraz rolę rodziny i spowiednika w przygotowaniu dziecka do sakramentu. Podjęto także refleksję nad odpowiedzialnością Kościoła i państwa w zapewnieniu odpowiednich warunków dla przeżywania spowiedzi przez dzieci. Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie o wychowawczy sens spowiedzi dzieci, zachęcając do refleksji nad jej miejscem w formacji młodego człowieka.