Aktualność przesłania Józefa Sebastiana Pelczara w świetle współczesnego nauczania papieskiego o formacji wewnętrznej i kryzysie tożsamości kapłańskiej - Klimek, Jan (Teologia i Moralność, 2025)
W artykule poddano krytycznej analizie historycznej myśl św. Józefa Sebastiana Pelczara, którego 100. rocznicę śmierci obchodziliśmy w 2024 roku. Celem tej analizy jest ukazanie koncepcji formacji duchowej skierowanej przez tego autora głównie do kapłanów, ale możliwej do podjęcia przez wszystkich wierzących. Założenia Pelczara mają bardzo praktyczny charakter i mogą być użyteczne dla duchownych żyjących obecnie i coraz częściej doświadczających kryzysu własnej tożsamości. Oprócz tego są one komplementarne ze współczesnym nauczaniem Kościoła, zwłaszcza refleksjami ostatnich papieży: Jana Pawła II, Benedykta XVI oraz Franciszka.