Psychologia: ancilla theologiae czy równorzędny partner? Refleksja w oparciu o wybrane wypowiedzi Magisterium na temat psychologii w XXI wieku - Kapłańska, Justyna (Teologia i Moralność, 2025)
Celem artykułu jest zbadanie relacji między psychologią i teologią z perspektywy teologicznej na podstawie tekstów Magisterium Kościoła w XXI wieku, w szczególności zaś rozważenie korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania metod i wyników badań psychologicznych w różnych obszarach teologii. Sposobem jego realizacji jest analiza wybranych wypowiedzi Kościoła poruszających kwestie psychologii oraz ludzkiej psychiki. Analiza ta wykazała, że Kościół wypowiada się o psychologii raczej pozytywnie, dostrzegając jej wkład w integralne spojrzenie na człowieka, lepsze jego zrozumienie oraz w osadzenie teologii we współczesności. Dostrzega zarazem różnice metodologii oraz celów obu dyscyplin, wskazując na fragmentaryczność psychologii, mogącą prowadzić do redukcjonizmu w antropologii.