Społeczna odpowiedzialność klastrów – przyczynek do dyskusji nad etycznym wymiarem strategii struktur klastrowych - Guzdek, Sylwia (Teologia i Moralność, 2025)
Formalizowanie współpracy pomiędzy wieloma grupami interesariuszy – takimi jak środowiska akademickie, przemysł, sektor usług, stowarzyszenia czy inne inicjatywy lokalne – prowadzące do tworzenia stałych struktur, umożliwia osiąganie unikalnych celów ekonomicznych, środowiskowych, a także społecznych. Mnogość tych struktur sprawia, że konieczne staje się objaśnienie różnic w ich definiowaniu oraz funkcjonowaniu. W opracowaniu dokonano analizy definiowania klastrów w wąskim i szerokim ujęciu, a także przedstawiono różnice pomiędzy pojęciami: klaster, inicjatywa klastrowa oraz sieć powiązań. Celem opracowania jest próba odpowiedzi na pytanie: czy istnieje uniwersalne podejście do społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR – Corporate Social Responsability) w odniesieniu do struktur klastrowych? W poszukiwaniu odpowiedzi na powyższe pytanie posłużono się metodą desk research. Ponadto podjęto próbę scharakteryzowania społecznej odpowiedzialności biznesu w odniesieniu do struktur klastrowych. W wyniku przeprowadzonych rozważań ustalono, iż nie istnieje jedna uniwersalna metoda realizacji koncepcji CSR w strukturach klastrowych.