Kant, Fichte i Żydzi w Polsce: studium przypadku banału - Ben-Yehoshua , Joël (Teologia i Moralność, 2025)
W niniejszym artykule przedstawiono nowe spojrzenie na powiązania między antysemityzmem a filozofią poprzez analizę funkcji i trwałości stereotypu w dyskursie filozoficznym. Najpierw przeanalizowano uwagi Immanuela Kanta na temat „Żydów w Polsce”, często uważane za jego najbardziej antysemickie wypowiedzi, umieszczając je w kontekście Antropologii Kanta oraz debat z końca XVIII wieku na temat emancypacji Żydów. Następnie autor przechodzi do współczesnych dyskusji filozoficznych na temat antysemickiej polemiki Johanna Gottlieba Fichtego, w której ponownie pojawia się trop „Żydów w Polsce”, pokazując trwały wpływ tego stereotypu.